Ugradnja stolarije

Kada je riječ o stolariji, ugradnja same stolarije je jedan od važnijih elemenata koji se moraju poštivati da bi u konačnoj izvedbi dobili funkcionalan i dugotrajan proizvod. Odličnu zvučnu, toplinsku izolaciju i hermetičnost ugrađenog prozora postižemo pravilnom i kvalitetnom ugradnjom. Ujedno, pravilna ugradnja stolarije onemogućuje prodor prašine, vlage ili vode između prozora i zidarskog otvora. Korištenjem profila vrhunske kvalitete i sa velikom preciznošću, kao i korištenjem prvoklasnih okova i stručnom ugradnjom, postižemo konačan i ciljani efekt – dugovječan i kvalitetan energetski efikasan proizvod. Naši monteri proizvedenu stolariju ugrađuju na stručan i profesionalan način, a glavni je zadovoljstvo naših klijenata.

Proces ugradnje

Građevinski otvor uvijek je veći od okvira stolarije iz razloga što taj prostor popunjavamo pur pjenom. Time se postiže odlična toplinska i zvučna izolacija, kao i statika proizvoda. Kada je primjerice riječ o prozoru, građevinski otvor u koji se ugrađuje prozor mora biti za 1,5 do 2 cm veći od veličine samog prozora. Ovi razmaci bitni su kako bi ih mogli ispuniti pjenom i time omogućili kvalitetnu izolaciju. U slučaju da veličina prozora spram veličine građevinskog otvora nije dobro određena ili da prozor nije dobro centriran i pravilno pričvršćen, uslijed toplinskih diletacija može doći do funkcionalnih problema s prozorom – poteškoća kod otvaranja/zatvaranja ili u ekstremnim slučajevima čak i do pucanja doprozornika. Treba znati da bijeli PVC profil ima toplinsko rastezanje kod temp. -30°C do +50°C od 1,6 mm/1m, dok PVC profil u boji ima toplinsko rastezanje kod temp. -30°C do +50°C od 2,4 mm/1m. Prije same ugradnje sa okvira stolarije skidaju se krila te se okvir smješta u za to pripremljeni otvor. Okvir se zatim, ukoliko je potrebno, učvršćuje drvenim „kajlama“ te se pristupa pričvršćivanju samog okvira za zid turbo vijcima direktno kroz okvir, te u nekim slučajevima uz pomoć metalnih ankera. Na vijke se stavljaju ukrasne kapice koje ujednačuju boju između stolarije i mjesta na kojima stoji vijak. Prazan prostor između okvira stolarije i zida se popunjava sa ekspanzijskom brtvećom masom (poliuretanskom pjenom) čime se postiže kvalitetna zvučna i termička izolacija. Nakon montaže okvira ponovno se stavlja krilo na okvir, vrši se kontrola postavljenih elemenata te ukoliko je potrebno radi se naknadno fino namještanje krila. Također, kako bi se onemogućio prodor prašine, vlage ili vode između prozora i zidarskog otvora, preporuča se  zapunjavanje proreza silikonskim kitovima visoke kvalitete, postojanosti i opstojnosti kod različitih temperatura, jer moraju omogućiti sigurno brtvljenje i dovoljno rastezanje kako ne bi puknuli kod toplinskih rastezanja prozora.

Pored opisane klasične montaže, u našoj ponudi moguća je i tzv. RAL montaža, koju svakako preporučamo. Način montaže koji se zasniva na primjeni najsuvremenijih tehnologija prilikom ugradnje fasadne stolarije u cilju uštede energije i spriječavanja negativnih utjecaja. Prema testiranjima ugrađene stolarije sa RAL paropropusnim i vodonepropusnim trakama dokazano je da:

-element na spoju sa zidom ne propušta eventualnu vodu

-element na spojevima sa zidom spriječava prodor vjetra

-propušta kondenzaciju kod pur-pjene na unutarnju i vanjsku stranu (međuprostor je suh)

-spriječava nastajanje gljivica, plijesni, truleži

 

Birajte pametno

Imajte na umu da kvalitetna montaža može doprinijeti boljoj funkciji relativno lošeg prozora, dok loša ugradnja može imati negativne posljedice na funkcionalnost kvalitetnog prozora te može dovesti do nepotrebnih troškova.